Boka tid för behandling av sköldkörtel
Sköldkörteln är en körtel som är belägen vid basen av nacken, strax nedanför struphuvudet. Den är en del av det endokrina systemet och spelar en viktig roll i regleringen av ämnesomsättningen i kroppen. Sköldkörteln producerar och frisätter hormonerna tyroxin (T4) och trijodtyronin (T3), som är ansvariga för att reglera kroppens energiomsättning och påverka nästan alla celler, organ och system i kroppen.
Några viktiga punkter att känna till om sköldkörteln inkluderar:
Hormonproduktion: Sköldkörteln producerar och frisätter tyroxin (T4) och trijodtyronin (T3) under påverkan av hormonet tyreoideastimulerande hormon (TSH) som utsöndras av hypofysen. TSH stimulerar sköldkörteln att producera och frisätta sina hormoner, som i sin tur påverkar kroppens ämnesomsättning, tillväxt och utveckling.
Hypotyreos: Hypotyreos är en tillstånd där sköldkörteln inte producerar tillräckligt med sköldkörtelhormoner. Det kan orsaka en långsam ämnesomsättning och leda till symtom som trötthet, viktökning, kyla intolerans, torr hud och depression.
Hypertyreos: Hypertyreos är en tillstånd där sköldkörteln överproducerar sköldkörtelhormoner. Det kan leda till en förhöjd ämnesomsättning och orsaka symtom som viktminskning, hjärtklappning, svettningar, irritabilitet och nervositet.
Sköldkörtelproblem och sjukdomar: Sköldkörteln kan påverkas av olika sjukdomar och tillstånd, inklusive autoimmuna sjukdomar som Graves sjukdom och Hashimotos tyreoidit, sköldkörtelnoduler eller sköldkörtelcancer.
Diagnostik och behandling: Sköldkörtelproblem kan diagnostiseras genom fysisk undersökning, blodprov för att mäta sköldkörtelhormoner och TSH-nivåer, samt bildtekniker som ultraljud eller sköldkörtelscintigrafi. Behandlingen kan omfatta läkemedel för att korrigera obalansen i sköldkörtelhormoner, kirurgi för att ta bort sköldkörteln (vid cancer eller svåra noduler) eller radiojodbehandling.
Om du misstänker att du har problem med sköldkörteln eller upplever symtom som tyder på sköldkörtelrubbning, rekommenderas det att du söker medicinsk hjälp hos Dr Bo Kuritzén, som kan genomföra en noggrann utvärdering och rekommendera lämpliga tester, behandlingar och uppföljning.